Újévi lencsefőzelék

Úgy tartják, aki az újév első napján apró szemes ételt fogyaszt mint például a lencse vagy bab, sok pénzt várhat az új évben. Így lett a szilveszteri ételek klasszikus kísérője az újévi lencsefőzelék. Lencse fogyasztásával attól sem kell tartanunk, hogy az új évben pénz nélkül maradunk, ráadásul egészséges tápanyagforrás, mely fehérjében, rostokban, vasban, foszforban és kalciumban is igen gazdag. Az újévi lencsefőzelék gyorsan és egyszerűen elkészíthető, receptje a következő:

Hozzávalók

  • 40 dkg lencse
  • 1 db közepes vöröshagyma hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • mustár
  • babérlevél
  • 5 dkg liszt
  • 1 evőkanál barna cukor
  • bors
  • pirospaprika
  • esetleg ecet

Elkészítési idő:  50 perc

Újévi lencsefőzelék elkészítése

A lencsét szűrőben alaposan átmossuk, majd annyi vízben, amennyi éppen ellepi feltesszük főni. (A lencsefőzelék sokkal jobb ízű lesz, ha füstölt hús főzőlevében,  vagy húsleves lében tesszük fel főni). Megsózzuk, borsozzuk, babérlevéllel ízesítjük és puhára főzzük (ez kb. 45 perc, ha előre beáztatjuk a lencsét pár órára, akkor kb. 25percre rövidül le a főzési idő. De a lencse minősége, főzési ideje fajtánként különböző lehet, ezért mindig ellenőrizzük, hogy puhára főtt-e)

Közben barna rántást készítünk, ehhez a a cukrot kevés olajon megolvasztjuk, beletesszük az apróra vágott hagymát, zúzott fokhagymát, paprikát, lisztet, kicsit pirítjuk, majd felengedjük 1 dl hideg vízzel és csomómentesen elkeverjük. Majd amikor a lencse teljesen megpuhult, berántjuk vele a főzeléket. Utólag még mustárral, sóval, borssal ízlés szerint ízesítjük. Van aki ecetet is tesz hozzá, illetve ha tejfölösen szeretjük, tejfölt adhatunk hozzá. Végül fontos, hogy az elkészült lencsefőzeléket forrón tálaljuk!

A lencsefőzelék ideális köretként, vagy olyan feltétekhez, mint a sült kolbász, főtt füstölt húsfélék, sertéssült, vaddisznósült vagy akár virsli.

További lencse ételekért vagy lencsefőzelék változatokért látogass el a lencsefozelek.hu oldalra!