Legfinomabb lencsefőzelék virslivel
A legfinomabb lencsefőzelék virslivel készül. A virsli készítése sokféle módon lehetséges és mindegyik változat más-más ízt ad hozzá a lencsefőzelékhez. A cikkből megismerheted a virsli készítés fortélyait részletes leírással: Főtt virsli, sült virsli végül pedig a virsli sütőben, baconnel változatok.

Legfinomabb lencsefőzelék virslivel – hozzávalók:
- fejenként 2-3 db virsli
- sütéshez olaj
- tepsis virslihez bacon szalonna (szeletelt 20 dkg-os kiszerelés)
Lencsefőzelék hozzávalói:
-
- 40 dkg lencse
- 5 dkg liszt
- 1 evőkanál barna cukor
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- babérlevél
- só, bors, pirospaprika
- mustár
- esetleg ecet
- tejföl ízlés szerint
Legfinomabb lencsefőzelék elkészítése
Az legfinomabb lencsefőzelék receptjét a lencsefozelek.hu főoldalán megtalálod. Ha még sosem készítettél lencsefőzeléket, akkor olvasd el a lencsefőzelék készítése lépésről lépésére receptet, mert képekkel illusztráltuk és még egyszerűbben követhető az elkészítése.
1. Virsli készítése – főtt virsli
A finom főtt virsli elkészítésének szerintem 3 titka van.
Az első az, hogy nem szabad túlfőzni. Nem szép látvány, amikor a túl főtt virsli hosszában kettényílik. A virsli ugyanis tulajdonképpen már eleve főtt vagyis hőkezelt, nem nyers hús, ezért elég ha felforrósítjuk, átmelegítjük, vagy egy picit főzzük, hogy még puhább legyen.
A második titok pedig az, hogy főzés után a főtt virslit azonnal ki kell venni a főzővízből és frissen fogyasztani vagy másképpen (pl sütőben 90 fokos sütőben) melegen tartani, különben rövid idő után a virsli íztelenné válik a vízben úszva.
A harmadik titok: Ha nem pultból, hanem előre csomagolt virslit vásárolunk, mindig nézzük meg a csomagoláson feltüntetett főzési időt, és tartsuk is be a virsli főzése közben.
Főtt virsli készítése lépésről lépésre
1.Forralj fel vizet a virslifőzéshez, annyit hogy majd bőven ellepje a virsliket a víz.
2. Húzd le legkisebb lángra a felforrt vizet és tedd a virsliket a vízbe. Fontos, hogy fedővel takard le.
3. 5-10 perc elteltével a virsli már biztosan megfőtt (átmelegedett) az időtartam attól függ inkább, hogy mennyi virslit főzöl, nem pedig a virsli típusától. Minél többet, vagy minál vastagabb típusú virslit főzöl, annál hosszabb ideig (akár 10 perc) melegítsd a virslit.
4. Ha a virsli elkészült azonnal vedd ki a főzővízből és frissen fogyaszd, vagy tartsd melegen, de ne hagyd a vízben ázni!
Tipp: Ha műbeles virslit főzöl
A műbeles virsli bőrét főzés előtt érdemes lehúzni, egyrészt mert a bőre nem ehető, másrészt a főzés után sokkal nehezebb lehúzni, mert a hőtől rászorul a bőr a virslire.
Tipp: Virsli mikróban is készülhet
Akkora mélytányérban, vagy jénai tálban, amekkorába egy adag virsli befér, tegyél kb 1 dl vizet a virslik alá, majd tedd be a virsliket és mikrózd meg első körben 1-2 percig a virslit. Ellenőrizd, hogy átmelegedtek-e ennyi idő alatt. Ha nem, akkor forgasd át a virsliket és tedd vissza újabb 1 perce.

2. Sült virsli készítése
A sült virsli általában serpenyőben készül, villámgyorsan. A virsli sütésének is van szerintem 2 titka, az egyik az, hogy vagdaljuk be a virslit sütés előtt, a másik pedig, hogy sokkal finomabb lesz, ha pecsenyezsíron vagy kisült bacon vagy kolbászzsíron sütjük meg. Persze ha ez nincs, marad az olaj.
Sült virsli készítése – lépések:
1. A virsliket, fejenként 2-3 darabot irdaljuk be, nem kell végigvágni először egyik oldalról, másodszor a másik oldalról sréhen vágjuk be a virsliket 5-8-szor hosszától függően.
2. Serpenyőben hevítsd fel a zsiradékot vagy az olajat, mikor teljesen forró, tedd bele a virsliket. a virslik elkezdenek szétnyílni az irdalás mentén és kb 8 perc alatt készre sülnek. Sütés közben többször is forgassuk meg a virsliket.
3. Konyhai törlővel bélelt tálra szedd ki a kész sült virslit, majd azonnal fogyaszd el.
Tipp: A virsli grillen sütve is nagyon finom, ekkor nem szükséges hozzá zsír, esetleg egy kicsit olajjal átkenhetjük irdalás után, grillezés előtt.

3. Virsli sütőben baconba göngyölve
Számomra ez a legfinomabb lencsefőzelék feltét a sok közül.
Igaz, picivel munkásabb, mint az egyszerű főtt virsli vagy sült virsli, viszont megéri azt a kb plusz 10 percet.
Virsli sütőben lépésről lépésre
1. Először is bekapcsoljuk a sütőt közepes lángra (160-180 fok), majd a virsliket picit oldalba szurkájuk 2-3 helyen, majd egyenként szorosan betekerjük 1-1 szelet baconszalonnával, hogy rá simuljon.
2. A begöngyölt virsliket olajjal kikent tepsibe helyezzük. Ha lefedjük a tepsit a virsli puhébb marad, de a baconnél az a cél, hogy ropogósra süljön. Tehát ha ropogósra szeretnéd, ne fedd le a tepsit.
3. A virsli sütőben kb. 10-15 perc alatt szépen átsül. A végén 2 perc grillel érdemes még pirítani és félidőben megfordítani a virsliket, így még finomabb ízt kap.
4. A lencsefőzeléket forrón a frissen sült virslivel tálaljuk.



Fotó: Fortepan/Bauer Sándor
