Nagymama lencsefőzeléke  kolbásszal

Gyerekkoromban minden nyarat nagyanyámnál töltöttünk. Mami egy tripla főnyeremény volt a családnak, az unokáknak meg végképp. Egész nyáron vigyázott ránk, a Balatonnál lakott és ráadásul szakács volt. Imádtuk a főztjét, és bár 20 éve nincs köztünk, de nagymama fánkjának íze, amit minden egyes érkezésünkkor megsütött nekünk,  még mindig velem van. Mindig figyeltem hogy süt, főz és közben megsúgta azt is, hogy mitől lesz más a nagymama lencsefőzeléke otthon, mint a menzás lencsefőzelék, amit ők az üdülő konyháján főznek: a házi szalonna és kolbász, állította. De talán még valami ennél is több…

Nagymama lencsefőzeléke hozzávalók

    • 40 dkg lencse
    • füstölt szalonna 10 dkg
    • házi kolbász 25 dkg
    • 5 dkg liszt
    • 1 evőkanál barna cukor
    • 1 db vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • babérlevél
    • só, bors, pirospaprika
    • mustár
    • tejföl ízlés szerint

1.

A lencsét szűrőben alaposan átmossuk, majd annyi vízben, amennyi éppen ellepi feltesszük főni. (A lencsefőzelék sokkal jobb ízű lesz, ha füstölt hús főzőlevében vagy húsleves lében tesszük fel főni). Megsózzuk, borsozzuk, babérlevéllel ízesítjük és puhára főzzük (ez kb. 45 perc, ha előre beáztatjuk a lencsét pár órára, akkor kb. 25 percre rövidül a főzési idő. Mivel a lencse minősége, főzési ideje fajtánként különböző lehet, ezért mindig ellenőrizzük, hogy puhára főtt-e).

Nagymamám, ha nem volt húslé vagy húsleves, akkor egy két füstölt szalonnából levágott bőrős darabot tett a lencséhez, ez is nagyon finom ízt ad a főzeléknek.

 

2.

A kolbászt karikázzuk fel és saját zsírján, vagy ha már túl szikkadt akkor 1 evőkanál olajat alátéve süssük át a kolbászkarikákat egy serpenyőben. Ha kész vannak, akkor vegyük ki őket a zsírból és tegyük félre.

 

3.

A rántás a kolbász kisült zsírján készül el. A hagymát pirítsuk meg a kolbászzsíron, majd tegyük hozzá a zúzott fokhagymát is. Mikor a fokhagyma illatozni kezd keverjük hozzá a lisztet, és kis ideig pirítsuk, majd a pirospaprikát is keverjük hozzá. A lencse főzővízéből 2 merőkanállal adjunk a rántáshoz és keverjük ki simára, majd öntsük hozzá a lencséhez.

4.

Utólag még mustárral, sóval, borssal ízlés szerint ízesítjük a főzeléket, majd hozzákeverjük a kolbászkarikákat. Végül nagyon fontos, hogy az elkészült lencsefőzeléket forrón tálaljuk!

 

Hány főre

4

Elkészítés

30 perc

Kalória

?

Recept

Saját

Képek:

  • 1 Fortepan/Főfotó
  • 2 és nyitókép Fortean