Menzás lencsefőzelék házi bélszínrolóval

Mindnyájan az iskolai menzakaján nőttünk fel. A kaja olyan volt, amilyen, egy biztos, hogy mély nyomokat hagyott mindannyiunkban. Klasszikus kedvencek, amit mindenki szeretett a menzán: piskótakocka csokiöntettel, menzás tejbegríz, rántottcsirke rizibizivel és ivólével, és a milánói spagetti. Komplikáltabb volt a dolog a főzelékekkel, azok legtöbbször nem fogytak el, kivéve persze ha a feltét finom volt. Hiába adták a menzás lencsefőzeléket főtt tojással, az nemigen fogyott, mert az igazi aduász a mi osztályunkban a bélszín roló volt. Az iskolai retro bélszínroló ugyan bélszínt soha nem látott, de mi szerettük. Ma is kapható mirelit bélszínroló, de próbáljátok ki inkább a házit. Hadd ízleljék meg a gyerekeink a mi gyerekkorunk ízeit, a menzás lencsefőzeléket bélszínrolóval, hátha megszeretik! (Tipp: A Szentendrei Retro Design Centerben pedig beszállhattok az időgépbe és gyerekkorunk játékait, autóit, berendezési tárgyait sőt még az akkori TV reklámokat is megmutathatjátok nekik.)

Menzás lencsefőzelék házi bélszínrolóval

Bélszínroló hozzávalói

  • 40 dkg darált marhacomb
  • 1 zsemle
  • 1 tojás
  • 1.5 dl tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • 1 marék petrezselyemzöld apróra vágva
  • 1 csipet kakukkfű
  • 1 csipet rozmaring
  • 1 csipet szerecsendió
  • só, bors
  • panírozáshoz 1 tojás, liszt és zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

Lencsefőzelék hozzávalói:

    • 40 dkg lencse
    • 5 dkg liszt
    • 1 evőkanál barna cukor
    • 1 db vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • babérlevél
    • só, bors, pirospaprika
    • mustár
    • esetleg ecet
    • tejföl ízlés szerint

1.

A menzás lencsefőzelék rántással készül. A rántással készített egyszerű lencsefőzelék receptjét a lencsefozelek.hu főoldalán megtalálod. Ha még sosem készítettél lencsefőzeléket, akkor olvasd el a lencsefőzelék készítése lépésről lépésére receptet, mert képekkel illusztráltuk és még egyszerűbben követhető lesz a menzás lencsefőzelék elkészítése.

A házi bélszínroló elkészítése: A hagymát és foghagymát felaprítjuk és a tojással együtt hozzákeverjük a darált húshoz. A zsemlét beáztatjuk a tejbe, ha teljesen megpuhult villával még szétnyomkodjuk és kifacsarva hozzáadjuk a darált húsos keverékünkhöz.

2.

A keverékhez hozzáadjuk a fűszereket: sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, kakukkfüvet, rozmaringot a felaprított petrezselymet és alaposan elkeverjük. Ha esetleg túl laza a keverék és szétesik érdemes beletenni 1-2 marok zsemlemorzsát, az összefogja.

3.

A masszából hosszúkás rudakat készítünk, majd a rudakat először lisztbe, másodszor a felvert tojásba harmadszor pedig a zsemlemorzsába beforgatva egyenként bepanírozzuk.

4.

A kész bélszínrolókat 3/4-es lángon felforrósított olajban – ügyelve hogy minden oldalán süljön kisütjük. A sütési idő kb. 6 perc. Akkor van készen a bélszínroló, ha minden oldala egyenletesen aranybarnára megsült. Ekkor kivesszük és konyhai törlővel letakart tányérra helyezve lecsepegtetjük róla az olajat. A menzás lencsefőzeléket és a házi bélszínrolót forrón tálaljuk.

Hány főre

4

Elkészítés

30 perc

Kalória

?

Recept

Saját

Képek:

  • 1 Fortepan/Simon Tibor
  • 2 Fortean/Bauer Sándor
  • 3 Fortepan/Bauer Sándor
  • 4 és nyitókép: Fortepan/Baráth Endre