Menzás lencsefőzelék házi bélszínrolóval
Mindnyájan az iskolai menzakaján nőttünk fel. A kaja olyan volt, amilyen, egy biztos, hogy mély nyomokat hagyott mindannyiunkban. Klasszikus kedvencek, amit mindenki szeretett a menzán: piskótakocka csokiöntettel, menzás tejbegríz, rántottcsirke rizibizivel és ivólével, és a milánói spagetti. Komplikáltabb volt a dolog a főzelékekkel, azok legtöbbször nem fogytak el, kivéve persze ha a feltét finom volt. Hiába adták a menzás lencsefőzeléket főtt tojással, az nemigen fogyott, mert az igazi aduász a mi osztályunkban a bélszín roló volt. Az iskolai retro bélszínroló ugyan bélszínt soha nem látott, de mi szerettük. Ma is kapható mirelit bélszínroló, de próbáljátok ki inkább a házit. Hadd ízleljék meg a gyerekeink a mi gyerekkorunk ízeit, a menzás lencsefőzeléket bélszínrolóval, hátha megszeretik! (Tipp: A Szentendrei Retro Design Centerben pedig beszállhattok az időgépbe és gyerekkorunk játékait, autóit, berendezési tárgyait sőt még az akkori TV reklámokat is megmutathatjátok nekik.)
Menzás lencsefőzelék házi bélszínrolóval
Bélszínroló hozzávalói
- 40 dkg darált marhacomb
- 1 zsemle
- 1 tojás
- 1.5 dl tej
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma
- 1 marék petrezselyemzöld apróra vágva
- 1 csipet kakukkfű
- 1 csipet rozmaring
- 1 csipet szerecsendió
- só, bors
- panírozáshoz 1 tojás, liszt és zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
Lencsefőzelék hozzávalói:
-
- 40 dkg lencse
- 5 dkg liszt
- 1 evőkanál barna cukor
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- babérlevél
- só, bors, pirospaprika
- mustár
- esetleg ecet
- tejföl ízlés szerint
1.
A menzás lencsefőzelék rántással készül. A rántással készített egyszerű lencsefőzelék receptjét a lencsefozelek.hu főoldalán megtalálod. Ha még sosem készítettél lencsefőzeléket, akkor olvasd el a lencsefőzelék készítése lépésről lépésére receptet, mert képekkel illusztráltuk és még egyszerűbben követhető lesz a menzás lencsefőzelék elkészítése.
A házi bélszínroló elkészítése: A hagymát és foghagymát felaprítjuk és a tojással együtt hozzákeverjük a darált húshoz. A zsemlét beáztatjuk a tejbe, ha teljesen megpuhult villával még szétnyomkodjuk és kifacsarva hozzáadjuk a darált húsos keverékünkhöz.
2.
A keverékhez hozzáadjuk a fűszereket: sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, kakukkfüvet, rozmaringot a felaprított petrezselymet és alaposan elkeverjük. Ha esetleg túl laza a keverék és szétesik érdemes beletenni 1-2 marok zsemlemorzsát, az összefogja.
3.
A masszából hosszúkás rudakat készítünk, majd a rudakat először lisztbe, másodszor a felvert tojásba harmadszor pedig a zsemlemorzsába beforgatva egyenként bepanírozzuk.
4.
A kész bélszínrolókat 3/4-es lángon felforrósított olajban – ügyelve hogy minden oldalán süljön kisütjük. A sütési idő kb. 6 perc. Akkor van készen a bélszínroló, ha minden oldala egyenletesen aranybarnára megsült. Ekkor kivesszük és konyhai törlővel letakart tányérra helyezve lecsepegtetjük róla az olajat. A menzás lencsefőzeléket és a házi bélszínrolót forrón tálaljuk.
Hány főre
4
Elkészítés
30 perc
Kalória
?
Recept
Saját
Képek:
- 1 Fortepan/Simon Tibor
- 2 Fortean/Bauer Sándor
- 3 Fortepan/Bauer Sándor
- 4 és nyitókép: Fortepan/Baráth Endre