Lencsefőzelék csülökkel

Lencsefőzeléket akkor készítek, amikor húsvéti sonkát vagy füstölt csülköt főztem korábban, mert az ízes lében megfőtt lencsefőzelék íze verhetetlen. Húsvét egy évben egyszer van, de füstölt csülköt sokszor szoktam főzni. Ha barátok jönnek, nagyon szeretik a sörben sült csülköt. Ilyenkor mindig teszek el a csülökből a következő  vagy az utáni napra, hogy jusson feltétnek a lencsefőzelék mellé.

Lencsefőzelék csülökkel hozzávalók:

  • 1 kisebb füstölt csülök egészben
  • 2 babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dl sör

Lencsefőzelék hozzávalói:

    • 40 dkg lencse
    • 5 dkg liszt
    • 1 evőkanál barna cukor
    • 1 db vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • babérlevél
    • só, bors, pirospaprika
    • mustár
    • esetleg ecet
    • tejföl ízlés szerint

1.

Az egyszerű lencsefőzelék alapreceptjét a lencsefozelek.hu főoldalán megtalálod. Ha még sosem készítettél lencsefőzeléket, akkor olvasd el a lencsefőzelék készítése lépésről lépésére receptet, mert képekkel illusztráltuk és még egyszerűbben követhető az elkészítése.

A csülköt 1-2 órára vízbe áztatjuk úgy, hogy teljesen ellepje. Ezt követően leöntjük róla a vizet és alaposan átmossuk többször is folyó víz alatt, különben sós marad a csülök és a főzőlé szintén.

2.

Mielőtt felteszem főni a csülköt, alaposan átnézem, nem maradt-e a bőrös részén szőr. Ha igen azt eltávolítom (levágom, a „szőrtelenítés” akár borotvával is megoldható). Ezután felteszem főni bő vízben, úgy hogy teljesen ellepje a víz, beleteszem a bebérlevelet és a fokhagymagerezdeket. Annyi óráig kell főzni minimum, ahány kilós a csülök lassú tűzön, fedő alatt. Közben érdemes megkóstolni a levet, ha túl sós, akkor mindenképp hígítsuk, vagy akár öntsük le a felét és töltsük fel vízzel megint.

3.

Ha letelt az idő ellenőrzöm, hogy megfőtt e a csülök egy nagyobb húsvillával beleszúrok a csontig. Ha belemegy, akkor már jó. Ha még nem, akkor tovább főzöm, ha elforrja a vizet utána pótolom.

4.

Ha kész van a csülök és van időnk, hagyjuk a levében kihűlni, így lesz a legjobb a csülök és a lé is. Ha nincs, akkor vegyük ki a csülköt és igyekezzünk lehűteni. A csülöklét tegyük el, miután lehűlt, lefedve hűtőbe a lencsefőzeléknek. Ha túl sok a lé, a maradékot érdemes mélyhűtőben lefagyasztani egy későbbi lencseleveshez, vagy bableveshez.

5.

A kihűlt csülökből a csontot távolítsuk el, majd kb 1,5 centis szeletekre daraboljuk fel. Ezeket kizsírozott tepsibe helyezzük és meglocsoljuk egy kis sörrel, majd betoljuk a forró (220 fok) sütőbe. Kb 40 perc alatt megsül, közben időnként locsoljuk meg sörrel (annyira nem kell, hogy ússzon benne, épp hogy csak). A sütés végén érdemes 5 percet rágrillezni és készen is van az isteni sörben sült csülök.

Hány főre

4-6

Elkészítés

sütés 45 perc, főzési idő 2 óra

Kalória

337 KCAL/100g (csülök)

Recept forrása

Saját