Lencsefőzelék füstölt tarjával

Hagyományosan a lencsefőzelék akkor az igazi, ha füstölt hús főzőlevében tudjuk megfőzni. A füstölt húsok közül a leggyorsabban elkészíthető feltétként a füstölt tarja, ez hamarabb megfő mint a hasonló méretű füstölt csülök vagy sonka, ráadásul könnyebb és kevésbé zsíros húsféleség mint a csülök vagy a sonka, gyerekek is jobban szeretik.

Lencsefőzelék tarjával hozzávalói:

  • 60-80 dkg-os füstölt tarja egészben
  • 2 babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma

Lencsefőzelék hozzávalói:

    • 40 dkg lencse
    • 5 dkg liszt
    • 1 evőkanál barna cukor
    • 1 db vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • babérlevél
    • só, bors, pirospaprika
    • mustár
    • esetleg ecet
    • tejföl ízlés szerint

 

1.

Az hagyományos lencsefőzelék receptjét a lencsefozelek.hu főoldalán megtalálod. Ha még sosem készítettél lencsefőzeléket, akkor olvasd el a lencsefőzelék készítése lépésről lépésére receptet, mert képekkel illusztráltuk és még egyszerűbben követhető az elkészítése.

A füstölt tarja elkészítése: A tarját alaposan átmossuk folyó víz alatt. Ezután feltesszük főni bő vízben, úgy hogy teljesen ellepje a víz, beletesszük a babérlevelet és a fokhagymagerezdeket. Egy ekkora darab füstölt tarja kb 45 perc alatt megfő lassú tűzön, fedő alatt.

2.

Ha letelt az idő ellenőrizzük, hogy megfőtt-e a tarja egy nagyobb húsvillával beleszúrunk, ha puha a belseje is, akkor rendben van. a csontig. Ha még nem puha kellőképpen, akkor tovább főzzük, ha elforrja a vizet utána pótoljuk.

3.

Ha kész van a tartja és van időnk, hagyjuk a levében kihűlni, így lesz a legfinomabb a hús és a lé is. Ha nincs, akkor vegyük ki a tarját és igyekezzünk lehűteni. A húslét tegyük el, miután lehűlt, lefedve hűtőbe a lencsefőzeléknek. Ha túl sok a lé, a maradékot érdemes mélyhűtőben lefagyasztani egy későbbi lencseleveshez, vagy bableveshez.

4.

A kihűlt tarját 1-1.5 cm szeletekre szeleteljük fel és már ehetjük a forró lencsefőzelékkel tálalva.

Hány főre

4-6

Elkészítés

sütés 45 perc, főzési idő 2 óra

Kalória

203 KCAL/100g (tarja)

Recept forrása

Saját