Lencsefőzelék füstölt tarjával
Hagyományosan a lencsefőzelék akkor az igazi, ha füstölt hús főzőlevében tudjuk megfőzni. A füstölt húsok közül a leggyorsabban elkészíthető feltétként a füstölt tarja, ez hamarabb megfő mint a hasonló méretű füstölt csülök vagy sonka, ráadásul könnyebb és kevésbé zsíros húsféleség mint a csülök vagy a sonka, gyerekek is jobban szeretik.
Lencsefőzelék tarjával hozzávalói:
- 60-80 dkg-os füstölt tarja egészben
- 2 babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
Lencsefőzelék hozzávalói:
-
- 40 dkg lencse
- 5 dkg liszt
- 1 evőkanál barna cukor
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- babérlevél
- só, bors, pirospaprika
- mustár
- esetleg ecet
- tejföl ízlés szerint
1.
Az hagyományos lencsefőzelék receptjét a lencsefozelek.hu főoldalán megtalálod. Ha még sosem készítettél lencsefőzeléket, akkor olvasd el a lencsefőzelék készítése lépésről lépésére receptet, mert képekkel illusztráltuk és még egyszerűbben követhető az elkészítése.
A füstölt tarja elkészítése: A tarját alaposan átmossuk folyó víz alatt. Ezután feltesszük főni bő vízben, úgy hogy teljesen ellepje a víz, beletesszük a babérlevelet és a fokhagymagerezdeket. Egy ekkora darab füstölt tarja kb 45 perc alatt megfő lassú tűzön, fedő alatt.
2.
Ha letelt az idő ellenőrizzük, hogy megfőtt-e a tarja egy nagyobb húsvillával beleszúrunk, ha puha a belseje is, akkor rendben van. a csontig. Ha még nem puha kellőképpen, akkor tovább főzzük, ha elforrja a vizet utána pótoljuk.
3.
Ha kész van a tartja és van időnk, hagyjuk a levében kihűlni, így lesz a legfinomabb a hús és a lé is. Ha nincs, akkor vegyük ki a tarját és igyekezzünk lehűteni. A húslét tegyük el, miután lehűlt, lefedve hűtőbe a lencsefőzeléknek. Ha túl sok a lé, a maradékot érdemes mélyhűtőben lefagyasztani egy későbbi lencseleveshez, vagy bableveshez.
4.
A kihűlt tarját 1-1.5 cm szeletekre szeleteljük fel és már ehetjük a forró lencsefőzelékkel tálalva.
Hány főre
4-6
Elkészítés
sütés 45 perc, főzési idő 2 óra
Kalória
203 KCAL/100g (tarja)
Recept forrása
Saját