Lencse kisokos: mindent, amit a főzésről és a fogyasztásról tudni érdemes

A lencse az egyik legrégebbi kultúrnövény, amit táplálkozásra használunk. Már a kőkorszakban is termesztették Európa területein. Jelenleg főleg Európa déli, dél-keleti részein termesztik, de India, Ausztrália és Kanada a legnagyobb lencsetermelő. Hazánkban nem számottevő a lencse termesztése. A lencse hosszú nappalos növény, nagyon szereti a napsütést, kevés csapadékkal is beéri. A tápanyaggal ellátott talajt szereti.

Milyen hatással van a lencse fogyasztása a szervezetünkre?

A lencse étkezési hatása sokkal magasabb bármelyik hüvelyesnél, könnyen emészthető, étrendi hatása nagyon jó. Vannak országok, ahol lisztet is készítenek belőle, hazánkban leves és főzelék készítésére használják elsősorban.

A lencse több mint fele szénhidrát, 1,4 százalék zsírt, vasat, káliumot és magnéziumot, rengeteg vitamint, mint A, B, B6, és E- vitamin tartalmaz. Rosttartalma jelentős, egy tál lencsével a napi rostszükséglet negyedét fedezni lehet. Bioaktív anyagokat is tartalmaz mint a szaponin, flavonoid, fenolsav, amelyek a rák kialakulását csökkentik és a koleszterinszintet is.

A lencsét a legkönnyebben emésztjük meg a hüvelyesek közül. Magas fehérjetartalmú élelmiszerrel együtt fogyasztva a húst is kiválthatjuk vele. Miután a lencsét hazánkban elsősorban főzéssel készítjük, így nagykonyhai sütő berendezésekre nem nagyon van szükség az elkészítéséhez, maximum éttermekben, ahol az utóbbi időben egyre többször fordul elő lencsés étel felszolgálása.

Hogyan érdemes elkészíteni a lencsét?

A lencsét elsősorban főzzük vagy pároljuk, nyersen ugyanis egészségkárosító glikozidokat tartalmaz. mint a többi hüvelyes. Azonban főzve rendkívül jó hatású a szervezetre ezért érdemes folyamatosan fogyasztani.

Főzése során az első főzővizet érdemes leönteni róla a puffadás megelőzése miatt. A lencse fajták egy részét be kell áztatni, míg a vörös lencsét például nem. A lencse főzése során nem ajánlatos savas anyagokat hozzáadni ugyanis meghosszabbíthatjuk vele a főzési időt. Minél öregebb a lencse annál hosszabb a főzési idő.

A lencsét lassú tűzön érdemes főzni. Azonban a legjobban a párolás során maradnak meg benne a hasznos anyagok, vitaminok. Miután a lencse vitamin és ásványi anyag tartalma magas, sok rostot tartalmaz, így alkalmas a fogyókúrás étrendek alapanyagának is, pedig a kalóriatartalma nem kifejezetten alacsony.

A glikémiás indexe viszont alacsony, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Amikor a főzzük, az előkészítése során átválogatjuk, majd áztatjuk és főzzük. Az átválogatásra azért van szükség mert kavicsok, szárdarabok is előfordulhatnak benne. Az átválogatás után érdemes megmosni, hogy a szemekre rátapadt port is el tudjuk távolítani.
Az áztatás során a lencse sok vizet fel tud venni,, ezért akár térfogata kétszeresére is megdagad. Az áztatás ideje legalább 8 óra legyen nem túl meleg helyen mert elindulhat a csírázás.

Összegezve

A lencse egy viszonylag olcsó élelmiszer alapanyag, de étkezési hatása jelentős. Nem csak vitaminokat, hanem rengeteg rostot és vasat, káliumot, magnéziumot és szénhidrátot tartalmaz, ezért érdemes az étrendünkbe rendszeresen beiktatni.