Párolt lilakáposzta gesztenyével és vörösborral

Ha igazán különleges és ünnepi köretet szeretnénk készíteni pecsenye mellé, bolondítsuk meg a a vörösborban párolt lilakáposztát egy kis gesztenyével. Egy lépéssel tovább tart a köret elkészítése, viszont annyira különleges, hogy erre minden vendég biztosan emlékezni fog!

Párolt lilakáposzta gesztenyével – hozzávalók

  • 1 db nagyobb fej lilakáposzta (kb 1,2 kg)
  • gesztenye 30 dkg
  • vaj 8 dkg
  • tej 1 dl
  • vörösbor 2-3 dl
  • 1 fej hagyma (elhagyható)
  • cukor, só, köménymag

Párolt lilakáposzta gesztenyével lépésről lépésre

1.
A párolt lilakáposzta elkészítését gesztenyével kezdjük. Alaposan megmossuk a gesztenyéket, majd közepüket kereszt formában behasítjuk. Tepsibe helyezzük őket és sütőben közepes lángon addig sütjük, amíg a héja felhasad és könnyen eltávolítható lesz. Ekkor kivesszük, megvárjuk míg kissé kihűl, majd megtisztítjuk és feldaraboljuk. Lábasba tesszük, ráöntjük a tejet és annyi vizet hogy éppen ellepje. Rátesszük a fedőt, és közép meleg sütőbe toljuk. Addig sütjük, míg a levet teljesen el nem fövi.

Közben elkészítjük a párolt lilakáposztát az alábbiak szerint:

2.
A lila káposztát megtisztítjuk, két félbe vágjuk, majd a feleket is kétfelé vágjuk. Alaposan megmossuk és szép vékony szálasra felszeleteljük vagy káposzta gyalun legyaluljuk. Megsózzuk, összekeverjük és pár percig állni hagyjuk.

2.
Közben egy nagyobb – lehetőség szerint zománcozott – lábasban felhevítjük a vajat és 3 dkg cukrot karamellizálunk rajta, amíg a színe aranysárga nem lesz. Ehhez hozzáadjuk a nagyon vékonyra elszeletelt hagymát és megfonnyasztjuk, majd felöntjük a 1.5 dl vörösborral és 1/2 dl ecettel. Néha megkeverve addig főzzük, amíg a leve lefő.

3.
Ezután beletesszük a kifacsart lilakáposztát, és alaposan elkeverjük. Lefedjük fedővel és lassú tűzön pároljuk addig, többször átforgatva, megkeverve, míg a leve elfő. Ekkor utánaöntünk egy kevés vörösbort és így pároljuk tovább.

4.
Megkóstoljuk és mielőtt teljesen megpuhulna a párolt lilakáposzta, ízesítjük: sózzuk, cukrozzuk még ízlés szerint, esetleg egy kevés ecetet is tehetünk hozzá. Ezután hozzákeverjük a gesztenyét és az egészet közép meleg sütőben további 5 percig sütjük. Ha majdnem puha, de még kissé roppanós, akkor van készen a káposzta, ezután forrón tálaljuk.