Párolt káposzta almával és szalonnával

Sokan tesznek almát a párolt káposztába, ami még zamatosabbá teszi az egészet. A párolt káposzta almával és szalonna zsírján pirítva még többet ad az ízekhez:

Párolt káposzta almával és szalonnával – hozzávalók

  • 1 db nagyobb fejes káposzta (kb 1,2 kg)
  • füstölt szalonna 6 dkg
  • ecet 2-3 dl
  • 2 db közepes, borízű alma
  • 2 fej hagyma
  • cukor, só, köménymag

Párolt káposzta almával és szalonnával – elkészítés

1.
A fehér káposztát külső, szennyezett leveleitől megtisztítjuk, két félbe vágjuk, majd a feleket is kétfelé vágjuk, a torzsát kivágjuk. Alaposan megmossuk és szép vékony szálasra felszeleteljük vagy káposzta gyalun legyaluljuk. Megsózzuk, összekeverjük és pár percig állni hagyjuk.

2.
Közben a szalonnát egészen vékony csíkokra vágjuk össze, egy nagyobb – lehetőség szerint zománcozott – lábasban megpirítjuk. Ezután 3 dkg cukrot karamellizálunk a szalonna zsíron, amíg a színe egészen karamelles-aranysárga nem lesz. Ehhez hozzáadjuk a nagyon vékonyra elszeletelt hagymát és megdinszteljük, közben hozzáadjuk a köménymagot, majd felöntjük az ecet nagyobb részével. Néha megkeverve addig főzzük, amíg a leve lefő.

3.
Ezután beletesszük a kifacsart káposztát, és alaposan elkeverjük. Lefedjük fedővel és lassú tűzön pároljuk addig, többször átforgatva, megkeverve, míg a leve elfő. Ekkor utánaöntünk egy kevés ecetet és így pároljuk tovább.

fehér párolt káposzta borral párolva

4.
Megkóstoljuk és mielőtt teljesen megpuhulna a káposzta, ízesítjük: sózzuk, cukrozzuk még ízlés szerint, esetleg egy kevés ecetet is tehetünk hozzá. Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, vékony metéltre felszeleteljük és hozzáadjuk a káposztához, majd alaposan összekeverjük az egészet.

5.
Fedővel lefedve 5 percre közép meleg sütőbe dugjuk a lábast, hogy az alma kissé megpuhuljon, de ne főjön teljesen szét. A sütőből kivéve frissen, forrón tálaljuk.

párolt káposzta