Könnyű mustáros tejfölös lencsefőzelék tojással
Ez a recept abban tér el a klasszikus lencsefőzelék recepttől, hogy nincs benne rántás. Kevesebb lében, lassú tűzön fő meg a lencse és sűrítésként csak tejföl és mustár van benne, egyúttal ez a két alkotóelem adja meg a savanyú ízt is a lencsefőzeléknek. Kipróbált mustáros tejfölös lencsefőzelék recept:
Könnyű mustáros tejfölös lencsefőzelék tojással
Lencsefőzelék hozzávalói:
-
- 40 dkg lencse
- 3 evőkanál olaj
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- babérlevél
- só, bors, pirospaprika
- 2-3 evőkanál mustár
- 2 dl tejföl
Lencsefőzelék feltét:
-
- tojás, fejenként 2 db
1.
A lencsét egy éjszakára, de legalább néhány órára be kell áztatni.
A hagymát vágjuk fel és pirítsuk meg az olajon,miután megüvegesedett a hagyma, nyomjuk rá a fokhagymát is, majd öntsük rá a beáztatott lencsét. Öntsük fel kicsivel több vízzel (füstölt lével vagy húslével, ha van) , mint ami éppen ellepné a lencsét, tegyük hozzá a fűszereket.
2.
Lassú tűzön főzzük addig, amíg a szemek megpuhulnak. Keverjük össze egy edényben a mustárt a tejföllel és öntsük rá a lencsére, jól keverjük el. Mikor éppen forrni kezdene el is készült a lencsefőzelék, utóízesíthetjük a egy kis sóval borssal esetleg még kevés mustárral.
3.
Diétásabb a lencsefőzelék, ha feltétként főtt tojást készítünk mellé. A tojásokat hideg vízben feltéve 10 percig főzzük, majd hideg vizet engedünk rá és megpucoljuk a héjától.
Laktatóbb a lencsefőzelék, ha tükörtojást adunk mellé feltétnek és ez gyorsabb is, mint a kemény tojás. Serpenyőben olajat hevítünk és ráütjük a tojásokat, közepüket sózzuk borsozzuk, kis piros paprikával megszórjuk. A tükörtojás kb 2-3 perc alatt megsül.
Hány főre
4
Elkészítés
30 perc
Kalória
?
Recept
Saját