Könnyű mustáros tejfölös lencsefőzelék tojással

Ez a recept abban tér el a klasszikus lencsefőzelék recepttől, hogy nincs benne rántás. Kevesebb lében, lassú tűzön fő meg a lencse és sűrítésként csak tejföl és mustár van benne, egyúttal ez a két alkotóelem adja meg a savanyú ízt is a lencsefőzeléknek. Kipróbált mustáros tejfölös lencsefőzelék recept:

Könnyű mustáros tejfölös lencsefőzelék tojással

Lencsefőzelék hozzávalói:

    • 40 dkg lencse
    • 3 evőkanál olaj
    • 1 db vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • babérlevél
    • só, bors, pirospaprika
    • 2-3 evőkanál mustár
    • 2 dl tejföl

Lencsefőzelék feltét:

    • tojás, fejenként 2 db

1.

A lencsét egy éjszakára, de legalább néhány órára be kell áztatni.

A hagymát vágjuk fel és pirítsuk meg az olajon,miután megüvegesedett a hagyma,  nyomjuk rá a fokhagymát is, majd öntsük rá a beáztatott lencsét. Öntsük fel kicsivel több vízzel (füstölt lével vagy húslével, ha van) , mint ami éppen ellepné a lencsét, tegyük hozzá a fűszereket.

2.

Lassú tűzön főzzük addig, amíg a szemek megpuhulnak. Keverjük össze egy edényben a mustárt a tejföllel és öntsük rá a lencsére, jól keverjük el. Mikor éppen forrni kezdene el is készült a lencsefőzelék, utóízesíthetjük a egy kis sóval borssal esetleg még kevés mustárral.

3.

Diétásabb a lencsefőzelék, ha feltétként főtt tojást készítünk mellé. A tojásokat hideg vízben feltéve 10 percig főzzük, majd hideg vizet engedünk rá és megpucoljuk a héjától.

Laktatóbb a lencsefőzelék, ha tükörtojást adunk mellé feltétnek és ez gyorsabb is, mint a kemény tojás. Serpenyőben olajat hevítünk és ráütjük a tojásokat, közepüket sózzuk borsozzuk, kis piros paprikával megszórjuk. A tükörtojás kb 2-3 perc alatt megsül.

Hány főre

4

Elkészítés

30 perc

Kalória

?

Recept

Saját