Falusi lencsefőzelék fasírttal
Voltak olyan ételek, amiket nagymamám kizárólag a sparhelten volt hajlandó elkészíteni, pedig volt már „modern” gáztűzhelye. Ilyen volt például a palacsinta vagy a fasírt. Hatalmas kerek alacsony falú lábasban sütötte nekünk a fasírtot zsírban a sparhelten. Az igazi falusi lencsefőzelék fasírttal a recept szerint tehát sparhelten készül, de talán másutt elkészítve is majdnem ugyanilyen finom 🙂
Falusi lencsefőzelék fasírttal
Fasírt hozzávalói
- 40 dkg darált sertés lapocka
- 1 zsemle
- 1 tojás
- 1.5 dl tej
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma
- 1 marék petrezselyemzöld apróra vágva
- só, bors
- panírozáshoz 1 tojás, liszt és zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
Lencsefőzelék hozzávalói:
-
- 40 dkg lencse
- 5 dkg liszt
- 1 evőkanál barna cukor
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- babérlevél
- só, bors, pirospaprika
- mustár
- esetleg ecet
- tejföl ízlés szerint
1.
A hagyományos lencsefőzelék receptjét a lencsefozelek.hu főoldalán megtalálod. Ha még sosem készítettél lencsefőzeléket, akkor olvasd el a lencsefőzelék készítése lépésről lépésére receptet, mert képekkel illusztráltuk és még egyszerűbben követhető lesz a menzás lencsefőzelék elkészítése.
A fasírt elkészítése: A hagymát és foghagymát felaprítjuk és a tojással együtt hozzákeverjük a darálthúshoz. A zsemlét beáztatjuk a tejbe, ha teljesen megpuhult villával még szétnyomkodjuk és azután kifacsarva hozzáadjuk a darálthúsos keverékünkhöz.
2.
A keverékhez hozzáadjuk a fűszereket: sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a felaprított petrezselymet és alaposan elkeverjük. Ha esetleg túl laza a keverék és szétesik érdemes beletenni 1-2 marok zsemlemorzsát, az összefogja.
3.
A masszából kisebb tojásnyi gömböket gyúrunk, majd ezeket két tenyerünk között szétlapítjuk, A húspogácsákat azután először lisztbe, másodszor a felvert tojásba harmadszor pedig a zsemlemorzsába beforgatva egyenként bepanírozzuk.
4.
A fasírt pogácsákat 3/4-es lángon felforrósított olajban – ügyelve hogy minden oldalán megsüljön kisütjük. A sütési idő kb. 5 perc. Akkor van készen a fasírt, ha mindkét oldala egyenletesen aranybarnára megsült. Ekkor kivesszük és konyhai törlővel letakart tányérra helyezve lecsepegtetjük róla az olajat. A falusi lencsefőzeléket fasírttal forrón tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
Hány főre
4
Elkészítés
30 perc
Kalória
?
Recept
Saját
Képek:
- 1 Pixabay
- 2 és nyitókép Fortean/Kovács Márton Ernő
- 3 Fortepan/Lissák Tivadar
- 4 Fortepan/Főfotó