Falusi lencsefőzelék fasírttal

Voltak olyan ételek, amiket nagymamám kizárólag a sparhelten volt hajlandó elkészíteni, pedig volt már „modern” gáztűzhelye. Ilyen volt például a palacsinta vagy a fasírt. Hatalmas kerek alacsony falú lábasban sütötte nekünk a fasírtot zsírban a sparhelten. Az igazi falusi lencsefőzelék fasírttal a recept szerint tehát sparhelten készül, de talán másutt elkészítve is majdnem ugyanilyen finom 🙂

Falusi lencsefőzelék fasírttal

Fasírt hozzávalói

  • 40 dkg darált sertés lapocka
  • 1 zsemle
  • 1 tojás
  • 1.5 dl tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • 1 marék petrezselyemzöld apróra vágva
  • só, bors
  • panírozáshoz 1 tojás, liszt és zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

Lencsefőzelék hozzávalói:

    • 40 dkg lencse
    • 5 dkg liszt
    • 1 evőkanál barna cukor
    • 1 db vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • babérlevél
    • só, bors, pirospaprika
    • mustár
    • esetleg ecet
    • tejföl ízlés szerint

1.

A hagyományos lencsefőzelék receptjét a lencsefozelek.hu főoldalán megtalálod. Ha még sosem készítettél lencsefőzeléket, akkor olvasd el a lencsefőzelék készítése lépésről lépésére receptet, mert képekkel illusztráltuk és még egyszerűbben követhető lesz a menzás lencsefőzelék elkészítése.

A fasírt elkészítése: A hagymát és foghagymát felaprítjuk és a tojással együtt hozzákeverjük a darálthúshoz. A zsemlét beáztatjuk a tejbe, ha teljesen megpuhult villával még szétnyomkodjuk és azután kifacsarva hozzáadjuk a darálthúsos keverékünkhöz.

2.

A keverékhez hozzáadjuk a fűszereket: sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a  felaprított petrezselymet és alaposan elkeverjük. Ha esetleg túl laza a keverék és szétesik érdemes beletenni 1-2 marok zsemlemorzsát, az összefogja.

3.

A masszából kisebb tojásnyi gömböket gyúrunk, majd ezeket két tenyerünk között szétlapítjuk, A húspogácsákat azután először lisztbe, másodszor a felvert tojásba harmadszor pedig a zsemlemorzsába beforgatva egyenként bepanírozzuk.

4.

A fasírt pogácsákat 3/4-es lángon felforrósított olajban – ügyelve hogy minden oldalán megsüljön kisütjük. A sütési idő kb. 5 perc. Akkor van készen a fasírt, ha mindkét oldala egyenletesen aranybarnára megsült. Ekkor kivesszük és konyhai törlővel letakart tányérra helyezve lecsepegtetjük róla az olajat. A falusi lencsefőzeléket fasírttal forrón tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

Hány főre

4

Elkészítés

30 perc

Kalória

?

Recept

Saját

Képek:

  • 1 Pixabay
  • 2 és nyitókép Fortean/Kovács Márton Ernő
  • 3 Fortepan/Lissák Tivadar
  • 4 Fortepan/Főfotó