Szilveszteri vaddisznósült lencsével

Vadhúst, a vaddisznóhúst inkább ősszel és télen könnyebb beszerezni a vadászszezon indulásának köszönhetően. Nagyon értékes hús, viszonylag drága is, ráadásul nem mindenki mer nekiállni az elkészítésnek. A vadhús ugyanakkor nagyon egészséges: esszenciális zsírsavakban gazdag, magas fehérjetartalmú de egyben alacsony zsírtartalmú, ásványi anyagokban gazdag húsféleség. Különleges, ünnepi alkalmakra készítünk belőle általában finom sültet, pörköltet vagy ragut. Az alábbiakban a szilveszteri vaddisznósült receptjét találod:

Hozzávalók

  • 40 dkg vaddisznó comb
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 5 dkg zsír
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 5 dkg paradicsompüré
  • 2 kanál worchester
  • 1 fej vöröshagyma
  • fokhagyma
  • 2 dl vörösbor
  • bors

Elkészítési idő: Előkészület 30 perc, Sütés kb 2 óra, utómunkálatok 30 perc.

A szilveszteri vaddisznósült elkészítése

A szalonnát felszeleteljük és zsírjára sütjük. A vaddisznóhúst alaposan átmossuk, megtisztítjuk, ha szükséges, majd  sóval, borssal alaposan bedörzsöljük. Minden oldalát nagy lángon, serpenyőben a kisült szalonna zsíron hozzáadva a zsírt is, hirtelen megsütjük.

A zöldségeket és a vöröshagymát karikára vágjuk, és a fokhagymát összezúzzuk. A vajon a zöldségeket és a vöröshagymát megpároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, sóval, borssal, worchesterrel ízesítjük, felengedjük vörösborral és felforraljuk.

Az elkészült zöldségeket ráöntjük az elősütött húsra. Fedővel lefedjük az egészet és lassan készre pároljuk. Amikor a hús kellően megpuhult, kivesszük és várunk vele egy kicsit, hogy kihűljön, könnyen szeletelhető legyen.

A visszamaradt zöldségeket és levet paradicsompürével ízesítjük, összeturmixoljuk majd felforrósítjuk így mártást készítünk belőle.

A kisült húst vékonyan felszeleteljük és tálra rakjuk, a forró mártást a hússzeletekre öntjük. Köretként újévi lencsefőzeléket vagy lencse salátát adunk mellé.