Pezsgős párolt káposzta
A szilveszteri virsli, sült kolbász, sült malac mellől nem hiányozhat a pezsgős párolt káposzta. Almával elkészítve, sütőben befejezve az igazi…
Pezsgős párolt káposzta hozzávalói
- 1 db nagyobb fejes káposzta (kb 1,2 kg)
- zsír 6 dkg
- pezsgő 2-3 dl
- 1 fej hagyma
- cukor, só, köménymag
- ecet 1/2 dl
- 2 db alma (elhagyható)
Pezsgős párolt káposzta elkészítése
1.
A fejes fehér káposztát külső, szennyezett leveleitől megtisztítjuk, két félbe vágjuk, majd a feleket is kétfelé vágjuk, a torzsát kivágjuk. Alaposan megmossuk és szép vékony szálasra felszeleteljük vagy káposzta gyalun legyaluljuk. Megsózzuk, összekeverjük és pár percig állni hagyjuk.
2.
Közben egy nagyobb – lehetőség szerint zománcozott – lábasban felhevítjük a malaczsírt és 3 dkg cukrot karamellizálunk rajta, amíg a színe aranysárga nem lesz. Ehhez hozzáadjuk a nagyon vékonyra elszeletelt hagymát és megdinszteljük, közben hozzáadjuk a köménymagot, majd felöntjük 1 dl pezsgővel. Néha megkeverve addig főzzük, amíg a leve lefő.
3.
Ezután beletesszük a kifacsart káposztát, és alaposan elkeverjük. Lefedjük fedővel és lassú tűzön pároljuk addig, többször átforgatva, megkeverve, míg a leve elfő. Ekkor mindig utánaöntünk egy kevés pezsgőt és így pároljuk tovább.
4.
Megkóstoljuk és mielőtt teljesen megpuhulna a káposzta, ízesítjük: sózzuk, cukrozzuk még ízlés szerint, esetleg egy kevés ecetet is tehetünk hozzá. Így készre pároljuk. A pezsgős párolt káposzta akkor a legfinomabb, ha nem pároljuk teljesen puhára, hanem kissé roppanós marad. Ha túl puhára pároljuk akkor összeesik.
+1.
Megbolondíthatjuk a pezsgős párolt káposztánkat ha a végén almát teszünk hozzá. Ehhez a 2 db almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, vékony metéltre felszeleteljük és hozzáadjuk a káposztához, majd alaposan összekeverjük az egészet. Fedővel lefedve további 5-10 percig pároljuk, vagy közép meleg sütőbe dugjuk a lábast, hogy az alma kissé megpuhuljon, de ne főjön teljesen szét. Frissen, forrón fogyasztjuk.
Rengeteg párolt káposzta változatot találsz a linkre kattintva