Újévi lencsés korhelyleves

A korhelyleves a vidéki magyar konyha leveseinek koronázatlan királya. Nevét onnan kapta, hogy kellemes savanykás íze miatt a sok mulatozás, illetve a bő lakmározás – azaz korhelykedés – után nagyon jól esik a gyomornak. A korhelyleves savanyú káposztából főzött kolbászos levest jelent, a régi időkben sokszor lencsével készítették el. Mivel lencsét enni újévkor egyenesen kötelező, hogy mindig legyen elegendő pénzünk, a korhelyleves pedig jól esik a szilveszteri buli után, következzék az újévi lencsés korhelyleves receptje:

Lencsés korhelyleves hozzávalók 4 személyre

  • 20 dkg lencse
  • 20 dkg savanyú káposzta
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 2 dl tejföl
  • babérlevél
  • bors
  • 3-4 evőkanál olaj
  • esetleg 2 evőkanál mustár

Elkészítési idő:  50 perc

Lencsés korhelyleves elkészítése

A lencsét szűrőben alaposan átmossuk, majd beáztatjuk egy éjszakára.A leves készítése előtt a savanyú káposztát bő vízben alaposan átmossuk, lecsepegtetjük, majd felaprítjuk. Annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük.

Egy másik fazékban lepirítjuk a hagymát, rádobjuk a kinyomott fokhagymát és a felkarikázott répát, együtt dinszteljük, majd ha kissé megpuhult a répa is, hozzáöntjük a lencsét levével együtt és puhára főzzük. Közben belekarikázzuk a füstölt kolbászt is. Amint minden megpuhult, a lencséhez hozzáöntjük a káposztát levével együtt.

A tejfölt a liszttel és kevés levessel csomómentesre kikeverjük, majd a leveshez adjuk és egyet még forralunk rajta, amíg a leves besűrűsödik.Még finomabb lesz, ha összehabarjuk 2 evőkanál mustárral. A levest forrón tálaljuk, tejföllel kínáljuk.

Recept és kép forrása: A Délmagyarország és a Délvilág szakácskönyve 6.