Újévi lencsés korhelyleves
A korhelyleves a vidéki magyar konyha leveseinek koronázatlan királya. Nevét onnan kapta, hogy kellemes savanykás íze miatt a sok mulatozás, illetve a bő lakmározás – azaz korhelykedés – után nagyon jól esik a gyomornak. A korhelyleves savanyú káposztából főzött kolbászos levest jelent, a régi időkben sokszor lencsével készítették el. Mivel lencsét enni újévkor egyenesen kötelező, hogy mindig legyen elegendő pénzünk, a korhelyleves pedig jól esik a szilveszteri buli után, következzék az újévi lencsés korhelyleves receptje:
Lencsés korhelyleves hozzávalók 4 személyre
- 20 dkg lencse
- 20 dkg savanyú káposzta
- 1 db közepes vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szál sárgarépa
- 20 dkg füstölt kolbász
- 2 dl tejföl
- babérlevél
- só
- bors
- 3-4 evőkanál olaj
- esetleg 2 evőkanál mustár
Elkészítési idő: 50 perc
Lencsés korhelyleves elkészítése
A lencsét szűrőben alaposan átmossuk, majd beáztatjuk egy éjszakára.A leves készítése előtt a savanyú káposztát bő vízben alaposan átmossuk, lecsepegtetjük, majd felaprítjuk. Annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük.
Egy másik fazékban lepirítjuk a hagymát, rádobjuk a kinyomott fokhagymát és a felkarikázott répát, együtt dinszteljük, majd ha kissé megpuhult a répa is, hozzáöntjük a lencsét levével együtt és puhára főzzük. Közben belekarikázzuk a füstölt kolbászt is. Amint minden megpuhult, a lencséhez hozzáöntjük a káposztát levével együtt.
A tejfölt a liszttel és kevés levessel csomómentesre kikeverjük, majd a leveshez adjuk és egyet még forralunk rajta, amíg a leves besűrűsödik.Még finomabb lesz, ha összehabarjuk 2 evőkanál mustárral. A levest forrón tálaljuk, tejföllel kínáljuk.
Recept és kép forrása: A Délmagyarország és a Délvilág szakácskönyve 6.