Fehér párolt káposzta borral párolva
A szilveszteri menü mellé kötelező párolt káposztát, vagy ahogy sokan ismerik, dinsztelt káposztát adni. Legjobb, ha borral pároljuk meg a káposztát.
Fehér párolt káposzta hozzávalói
- 1 db nagyobb fejes káposzta (kb 1,2 kg)
- libazsír 6 dkg
- fehérbor 2-3 dl
- 2 fej hagyma
- cukor, só, köménymag
- ecet 1/2 dl
Fehér párolt káposzta elkészítése
1.
A fejes káposztát külső, szennyezett leveleitől megtisztítjuk, két félbe vágjuk, majd a feleket is kétfelé vágjuk, a torzsát kivágjuk. Alaposan megmossuk és szép vékony szálasra felszeleteljük vagy káposzta gyalun legyaluljuk. Megsózzuk, összekeverjük és pár percig állni hagyjuk.
2.
Közben egy nagyobb – lehetőség szerint zománcozott – lábasban felhevítjük a libazsírt és 3 dkg cukrot karamellizálunk rajta, amíg a színe aranysárga nem lesz. Ehhez hozzáadjuk a nagyon vékonyra elszeletelt hagymát és megdinszteljük, közben hozzáadjuk a köménymagot, majd felöntjük a borral. Néha megkeverve addig főzzük, amíg a leve lefő.
3.
Ezután beletesszük a kifacsart káposztát, és alaposan elkeverjük. Lefedjük fedővel és lassú tűzön pároljuk addig, többször átforgatva, megkeverve, míg a leve elfő. Ekkor utánaöntünk egy kevés bort és így pároljuk tovább.
4.
Megkóstoljuk és mielőtt teljesen megpuhulna a káposzta, ízesítjük: sózzuk, cukrozzuk még ízlés szerint, esetleg egy kevés ecetet is tehetünk hozzá. Így készre pároljuk. A fehér párolt káposzta akkor a legfinomabb, ha nem pároljuk teljesen puhára, hanem kissé roppanós marad. Ha túl puhára pároljuk akkor összeesik. Készíthetjük fehér és vörös káposztából is vegyesen, ekkor 2/3 legyen a fehér káposzta és 1/3 rész pedig a vörös káposzta.