Fehér párolt káposzta borral párolva

A szilveszteri menü mellé kötelező párolt káposztát, vagy ahogy sokan ismerik, dinsztelt káposztát adni. Legjobb, ha borral pároljuk meg a káposztát.

Fehér párolt káposzta hozzávalói

  • 1 db nagyobb fejes káposzta (kb 1,2 kg)
  • libazsír 6 dkg
  • fehérbor 2-3 dl
  • 2 fej hagyma
  • cukor, só, köménymag
  • ecet 1/2 dl

Fehér párolt káposzta elkészítése

1.
A fejes káposztát külső, szennyezett leveleitől megtisztítjuk, két félbe vágjuk, majd a feleket is kétfelé vágjuk, a torzsát kivágjuk. Alaposan megmossuk és szép vékony szálasra felszeleteljük vagy káposzta gyalun legyaluljuk. Megsózzuk, összekeverjük és pár percig állni hagyjuk.

2.
Közben egy nagyobb – lehetőség szerint zománcozott – lábasban felhevítjük a libazsírt és 3 dkg cukrot karamellizálunk rajta, amíg a színe aranysárga nem lesz. Ehhez hozzáadjuk a nagyon vékonyra elszeletelt hagymát és megdinszteljük, közben hozzáadjuk a köménymagot, majd felöntjük a borral. Néha megkeverve addig főzzük, amíg a leve lefő.

3.
Ezután beletesszük a kifacsart káposztát, és alaposan elkeverjük. Lefedjük fedővel és lassú tűzön pároljuk addig, többször átforgatva, megkeverve, míg a leve elfő. Ekkor utánaöntünk egy kevés bort és így pároljuk tovább.

fehér párolt káposzta borral párolva

4.
Megkóstoljuk és mielőtt teljesen megpuhulna a káposzta, ízesítjük: sózzuk, cukrozzuk még ízlés szerint, esetleg egy kevés ecetet is tehetünk hozzá. Így készre pároljuk. A fehér párolt káposzta akkor a legfinomabb, ha nem pároljuk teljesen puhára, hanem kissé roppanós marad. Ha túl puhára pároljuk akkor összeesik. Készíthetjük fehér és vörös káposztából is vegyesen, ekkor 2/3 legyen a fehér káposzta és 1/3 rész pedig a vörös káposzta.