Elzászi káposzta sonkával

A szilveszteri virsli, sült kolbász, sült malac mellé nagyon jól esik a párolt savanyú káposzta, megbolondítva egy kis főtt sonkával, különleges fűszerekkel. Az elzászi káposzta különlegessége, hogy nem ecetben vagy borban, hanem sörben párolódik.

Elzászi káposzta sonkával – hozzávalók

  • savanyú káposzta 80 dkg
  • 1db fehér répa
  • 1 db sárgarépa
  • 4 db burgonya
  • főtt sonka 4 szelet
  • 1 pár virsli (elhagyható)
  • 10 dkg szalonna vagy sonka kövér része
  • 1/2 l sör
  • 6 dkg zsír
  • fűszerek: só, bors, kakukkfű, babérlevél 1db, zöld petrezselyem

Elzászi káposzta sonkával – hogyan készül?

1.
A hordós savanyú káposztát többször is átmossuk hideg vízben. A sonka vagy szalonna kövérjét levágjuk és kicsire összeaprítjuk, összekeverjük a káposztával.

2.
Beleteszünk 1 db tisztított jól megmosott petrezselyem gyökeret, sárgarépát, hagymát. A hagymába 1 db szegfűszeget szúrhatunk bele. Hozzáadjuk a babérlevelet, csipetnyi kakukkfüvet, törött borsot ízlés szerint és sózzuk. Az egészet egy zománcos lábasba tesszük és jól összekeverjük.

3.
Ezután ráöntjük a sört rátesszük a fedőt és tűzhelyen alaposan felforraljuk.

4.
Közép meleg sütőbe tesszük a felforralt káposztát és fedővel letakarva addig hagyjuk benne, amíg a sör teljesen elpárolog róla, a levét teljesen elfövi. Közben 4 burgonyát megtisztítunk 4 felé vágva megfőzzük. Ha a káposzta megpuhult után ízesítjük és egy tálalótára halmozzuk.

+1.
Tálalás előtt a virslit és a sonkát vékonyra szeletelve kisütjük és ízlésesen az elzászi káposzta tetejére helyezzük. Mellétesszük a főtt krumplit és megszórjuk az egészet petrezselyemmel.

További párolt káposzta változatok és ünnepi dinsztelt káposzta receptjeink gyűjteményét a linkre kattintva éred el.