Elzászi káposzta sonkával
A szilveszteri virsli, sült kolbász, sült malac mellé nagyon jól esik a párolt savanyú káposzta, megbolondítva egy kis főtt sonkával, különleges fűszerekkel. Az elzászi káposzta különlegessége, hogy nem ecetben vagy borban, hanem sörben párolódik.
Elzászi káposzta sonkával – hozzávalók
- savanyú káposzta 80 dkg
- 1db fehér répa
- 1 db sárgarépa
- 4 db burgonya
- főtt sonka 4 szelet
- 1 pár virsli (elhagyható)
- 10 dkg szalonna vagy sonka kövér része
- 1/2 l sör
- 6 dkg zsír
- fűszerek: só, bors, kakukkfű, babérlevél 1db, zöld petrezselyem
Elzászi káposzta sonkával – hogyan készül?
1.
A hordós savanyú káposztát többször is átmossuk hideg vízben. A sonka vagy szalonna kövérjét levágjuk és kicsire összeaprítjuk, összekeverjük a káposztával.
2.
Beleteszünk 1 db tisztított jól megmosott petrezselyem gyökeret, sárgarépát, hagymát. A hagymába 1 db szegfűszeget szúrhatunk bele. Hozzáadjuk a babérlevelet, csipetnyi kakukkfüvet, törött borsot ízlés szerint és sózzuk. Az egészet egy zománcos lábasba tesszük és jól összekeverjük.
3.
Ezután ráöntjük a sört rátesszük a fedőt és tűzhelyen alaposan felforraljuk.
4.
Közép meleg sütőbe tesszük a felforralt káposztát és fedővel letakarva addig hagyjuk benne, amíg a sör teljesen elpárolog róla, a levét teljesen elfövi. Közben 4 burgonyát megtisztítunk 4 felé vágva megfőzzük. Ha a káposzta megpuhult után ízesítjük és egy tálalótára halmozzuk.
+1.
Tálalás előtt a virslit és a sonkát vékonyra szeletelve kisütjük és ízlésesen az elzászi káposzta tetejére helyezzük. Mellétesszük a főtt krumplit és megszórjuk az egészet petrezselyemmel.