1. Dom Perignon nem találta fel a pezsgőt

Széles körben elterjedt mítosz, hogy Dom Perignon találta fel a pezsgőt. Ez valószínűleg nem igaz. A Hautvillers-i apátságban pincemesterként dolgozó szerzetes azonban sokat javított a champagne-i eljáráson, aminek köszönhetően a pezsgő azzá vált, ami ma.

Valójában az angol fizikus, Christopher Merret dokumentálta a második erjesztési folyamatot, amelynek eredménye a pezsgő, még jóval Dom Perignon szerzetes előtt.

2. Nincs olyan szőlő vagy város, amit Champagne-nak hívnak.

Néhány más híres itallal ellentétben a Champagne név valójában nem egy szőlőfajtáról, hanem a régióról kapta a nevét, amely Északkelet-Franciaországban található. Nincs olyan szőlőfajta, amelyet Champagne-nak hívnak és nincs Champagne nevű város sem.

Ezzel együtt Champagne-ban több olyan település is van, amely tartalmazza a szót, köztük Mailly Champagne és Châlons sur Champagne. Champagne fő városai Reims, Epernay és Troyes.

3. A pezsgő kevesebb kalóriát, viszont több alkoholt tartalmaz, mint a bor

A pezsgő általában kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a vörösbor vagy a fehérbor. Bár az egyes típusok eltérőek ebben is, egy 750 ml-es üveg pezsgő kalória tartalma körülbelül 600 kcal.

A pezsgőt hagyományosan kisebb mennyiségben szolgálják fel, mint más bortípusokat, ami nem is baj tekintetbe véve a tényt, hogy a egy deci pezsgő alkoholtartalma magasabb, mint a boré

4. A pezsgőt a bor kétszeri erjesztésével állítják elő

Míg a normál (nem pezsgő) bor egyetlen erjesztéssel jön létre, a pezsgő buborékok létrehozásához kétszeres erjesztésre van szükség, ami a pezsgőt pezsgővé teszi. Az első erjesztés fehér vagy rozé bort eredményez.

A második erjesztés során élesztőt és cukrot adnak hozzá. Ennek a folyamatnak a törvényi feltétele a legalább 15 hónapos előkészítés a standard pezsgő esetében, vagy 3 év a millésime pezsgő esetében.

5. A pezsgő XIV. Lajos kedvenc itala volt

Az uralkodó a francia  királyi udvarban bevezette a pezsgős reggeliket, így vált a pezsgő a legfelsőbb rétegek kedvenc italává.

6. A pezsgőspoharakat Madame Pompadour melleiről mintázták

A legenda szerint a pezsgőspoharakat XV. Lajos szeretője, Madame Pompadour melleiről mintázták meg. A történet valószínűleg kitaláció, bár a hölgy kedvenc itala biztosan a pezsgő volt.

Úgy tartotta, hogy „a pezsgő az egyetlen olyan bor, amitől a nő azután is szép marad, hogy ivott belőle”.

7. Pezsgős babona miatt veszett el  a waterlooi csata

A legenda szerint Napóleon minden hadjáratára külön pezsgőszállítmánnyal indult el, melyet barátjától Jean-Remy Moet-től a pezsgőkereskedőtől vásárolt meg.

A waterlooi csata előtt azonban Napóleonnak nem volt ideje feltölteni a pezsgő készleteket és ez lehetett a veszte.

8. Winston Churchill minden nap 11 órakor pezsgőt ivott

Az egykori brit miniszterelnök nagy rajongója volt a pezsgőnek, sőt állítólag egyszer azt nyilatkozta, hogy „Győzelemben megérdemled, vereség esetén pedig szükséged van rá.”

9. Marylin Monroe pezsgőben fürdött

Pontosabban egyszer pezsgőben fürdött Marilyn Monnroe. Ez alkalommal 350 üveg pezsgővel töltötte meg a kádat.

10. James Bond is pezsgőt iszik

A világ leghíresebb kémje nagy pezsgőrajongó, a filmekben is gyakran látni őt egy pohár pezsgővel, tehát mégsem csak a rázva, nem keverve martinikről van szó!

A Bollinger Champagne James Bond hivatalos pezsgője, már több mint 40 éves partnerséggel. A Bollinger Special Cuvee pezsgő például a No Time to Die (Nincs idő meghalni) c. Bond-film premierjére jelent meg.