Lilakáposzta párolva vajjal és almával

Ha dinsztelt káposztát kell készítenem, mindig dilemmázok: Fehér káposzta legyen, vagy lilakáposzta párolva?

Egyik jobb mint a másik, a lila káposzta viszont csodálatosan szép mintázatú nyersen kettévágva és készen a tányéron is mutatósabb.

Lilakáposzta párolva vajjal és almával hozzávalók

  • 1 db nagyobb fej lilakáposzta (kb 1,2 kg)
  • vaj 8 dkg
  • 2 db alma
  • 1db hagyma
  • cukor, só, köménymag
  • ecet 1 dl

Lilakáposzta párolva vajjal és almával elkészítve

1.
A lilakáposztát megtisztítjuk, két félbe vágjuk, majd a feleket is kétfelé vágjuk. Alaposan megmossuk és szép vékony szálasra felszeleteljük vagy káposzta gyalun legyaluljuk. Megsózzuk, összekeverjük és pár percig állni hagyjuk.

2.
Közben egy nagyobb – lehetőség szerint zománcozott – lábasban felolvasztjuk a vajat és 3 dkg cukrot karamellizálunk rajta, amíg a színe aranysárga nem lesz. Ehhez hozzáadjuk a nagyon vékonyra elszeletelt hagymát és megfonnyasztjuk, majd felöntjük 1 dl ecettel.

3.
Ezután beletesszük a kifacsart lilakáposztát, és alaposan elkeverjük. Lefedjük fedővel és lassú tűzön pároljuk addig, többször átforgatva, megkeverve, míg a leve elfő.

4.
Megkóstoljuk és mielőtt teljesen megpuhulna a lilakáposzta, ízesítjük: sózzuk, borsozzuk és cukrozzuk még ízlés szerint, esetleg egy kevés ecetet is tehetünk hozzá. Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, vékony metéltre felszeleteljük és hozzáadjuk a káposztához, majd alaposan összekeverjük az egészet.

5.
Fedővel lefedve 5 percre közép meleg sütőbe dugjuk a lábast, hogy az alma kissé megpuhuljon, de ne főjön teljesen szét. A sütőből kivéve frissen, forrón tálaljuk.