Vörösborban párolt vöröskáposzta

Vöröskáposztából készítsük el a szilveszteri dinsztelt káposztát, vörösborban párolt vöröskáposzta receptje következik…

Vörösborban párolt vöröskáposzta hozzávalói

  • 1 db nagyobb fej vöröskáposzta (kb 1,2 kg)
  • liba zsír (vagy füstölt szalonna) 6 dkg
  • vörösbor 2-3 dl
  • 2 fej hagyma
  • cukor, só, köménymag
  • ecet 1 dl

Párolt vöröskáposzta elkészítése

1.
A vöröskáposztát megtisztítjuk, két félbe vágjuk, majd a feleket is kétfelé vágjuk. Alaposan megmossuk és szép vékony szálasra felszeleteljük vagy káposzta gyalun legyaluljuk. Megsózzuk, összekeverjük és pár percig állni hagyjuk.

2.
Közben egy nagyobb – lehetőség szerint zománcozott – lábasban felhevítjük a libazsírt és 3 dkg cukrot karamellizálunk rajta, amíg a színe aranysárga nem lesz. Ehhez hozzáadjuk a nagyon vékonyra elszeletelt hagymát és megfonnyasztjuk, majd felöntjük a 1.5 dl vörösborral és 1/2 dl ecettel. Néha megkeverve addig főzzük, amíg a leve lefő.

3.
Ezután beletesszük a kifacsart vöröskáposztát, és alaposan elkeverjük. Lefedjük fedővel és lassú tűzön pároljuk addig, többször átforgatva, megkeverve, míg a leve elfő. Ekkor utánaöntünk egy kevés vörösbort és így pároljuk tovább.

4.
Megkóstoljuk és mielőtt teljesen megpuhulna a párolt vöröskáposzta, ízesítjük: sózzuk, cukrozzuk még ízlés szerint, esetleg egy kevés ecetet is tehetünk hozzá. Ha majdnem puha, de még kissé roppanós, akkor van készen a káposzta, ezután frissen és forrón tálaljuk.