Párolt káposzta almával és szalonnával
Sokan tesznek almát a párolt káposztába, ami még zamatosabbá teszi az egészet. A párolt káposzta almával és szalonna zsírján pirítva még többet ad az ízekhez:
Párolt káposzta almával és szalonnával – hozzávalók
- 1 db nagyobb fejes káposzta (kb 1,2 kg)
- füstölt szalonna 6 dkg
- ecet 2-3 dl
- 2 db közepes, borízű alma
- 2 fej hagyma
- cukor, só, köménymag
Párolt káposzta almával és szalonnával – elkészítés
1.
A fehér káposztát külső, szennyezett leveleitől megtisztítjuk, két félbe vágjuk, majd a feleket is kétfelé vágjuk, a torzsát kivágjuk. Alaposan megmossuk és szép vékony szálasra felszeleteljük vagy káposzta gyalun legyaluljuk. Megsózzuk, összekeverjük és pár percig állni hagyjuk.
2.
Közben a szalonnát egészen vékony csíkokra vágjuk össze, egy nagyobb – lehetőség szerint zománcozott – lábasban megpirítjuk. Ezután 3 dkg cukrot karamellizálunk a szalonna zsíron, amíg a színe egészen karamelles-aranysárga nem lesz. Ehhez hozzáadjuk a nagyon vékonyra elszeletelt hagymát és megdinszteljük, közben hozzáadjuk a köménymagot, majd felöntjük az ecet nagyobb részével. Néha megkeverve addig főzzük, amíg a leve lefő.
3.
Ezután beletesszük a kifacsart káposztát, és alaposan elkeverjük. Lefedjük fedővel és lassú tűzön pároljuk addig, többször átforgatva, megkeverve, míg a leve elfő. Ekkor utánaöntünk egy kevés ecetet és így pároljuk tovább.
4.
Megkóstoljuk és mielőtt teljesen megpuhulna a káposzta, ízesítjük: sózzuk, cukrozzuk még ízlés szerint, esetleg egy kevés ecetet is tehetünk hozzá. Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, vékony metéltre felszeleteljük és hozzáadjuk a káposztához, majd alaposan összekeverjük az egészet.
5.
Fedővel lefedve 5 percre közép meleg sütőbe dugjuk a lábast, hogy az alma kissé megpuhuljon, de ne főjön teljesen szét. A sütőből kivéve frissen, forrón tálaljuk.